Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir?

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...

Peki Nefes Almayı Biliyor Muyuz?

Söz konusu sağlıklı yaşam olduğunda yaptığımız her türlü aktiviteyi ince eleyip sık dokuyoruz. Sağlıklı beslenmek, sağlıklı uyumak, sağlıklı cilt, sağlıklı gözler, sağlıklı cinsel hayat…Örnekleri çoğaltmak elbette mümkün.

Fakat “Nasıl nefes alıp vermeliyiz?” şeklinde bir soru cümlesi çoğu zaman kurulmaz. Çünkü nefes alıp verme fiili sürekli ve fazladan bir çaba göstermeksizin yapılan bir eylemdir.

Su içmeden, yemek yemeden ya da uyumadan da günlerce yaşamak mümkünken, solunum yapmadan bir kaç dakika bile hayatta kalamayız.

Aslında bu nedenle belki de üzerinde konuşmamız gereken en önemli konulardan biri, doğru ve sağlıklı nefes almayı bilmektir.

Doğru Nefes / Yanlış Nefes …

  • Sağlıklı bir solunumun ilk şartı burundan nefes almaktır. Burun solunan havayı ısıtır, nemlendirir ve mikron seviyesindeki tozları ve yabancı maddeleri filtreleyerek akciğerlerimize her zaman sabit kalitede bir hava sunar. Ağız yolu ile alınan havada, ağızda bu tür sistemler olmadığı için, sabit bir kaliteden yoksundur, kötü kalitede hava akciğerlere gider ve kronik faranjit, bronş, sık alt solunum yolları hastalıklarına davetiye çıkartır.

  • Sağlıksız solunumdan en çok etkilenen organlarımızın başında, vücudumuza kan ve oksijen pompalayan kalbimiz geliyor. Geceleri kanda oksijen miktarı düşmekte, bu durum sonrasında kan basıncında yükselmeye ve kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığı ortaya çıkarabilmektedir. Kısaca tüm vücudumuz ve organlarımız yorulmaktadır.

  • Gece horlamaları, uyku apnesi daha sık görülmektedir.
     
  • Spor yaparken de burnun doğru kullanımı çok önemlidir. Hareket halindeyken kullandığımız enerjinin dengesi burun solunumu ile sağlıklı olarak karşılanır. Solunumun ve solunum ritminin ayarlanamaması, kişinin anaerobik solunuma geçmesini ve dolayısıyla nefes borçlanmasına girmesine sebep olur. Bu durum beraberinde kaslarımızda daha az enerjiyi daha çok yorularak oluşturmamıza neden olur ve kaslarda laktik asid birikimi hızla artar.
     
  • Düzenli ve doğru yapılan solunum ise, kalbin ritmini düzelterek kan basıncını kontrol altına alır, kan dolaşımı hızlanır, sindirimi kolaylaştırır, uykunuzu kaliteli kılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır ve buna bağlı olarak ruhsal ve fiziksel zindelik verir.
     
  • İyi şarkı söyleyebilmek, gırtlağımızı, ses tellerimizi iyi kullanabilmek ve konuşabilmek için de doğru nefes almayı bilmek ön koşuldur.
     

Peki Ama Nasıl?

  • Doğru solunumda göğüs yerine diyafram hareket eder.

  • Diyafram solunumuna verilecek en doğru tarif çiçek koklamak olur. Çiçek koklar gibi, soluduğumuz havayı akciğerlerimizin en derin köşesine doldurmaya çalışmalıyız ve bunu yaparken de karnımızı dışarı doğru itmeliyiz.

  • Nefes verirken ise karnımızı yavaş yavaş içeri doğru çekeriz, böylelikle diyaframımızı çalıştırmayı başarmış oluruz.
     
  • Diyaframın hareketi karın bölgesindeki organlarda masaj etkisi yaratır, böylelikle karın ve göğüs boşluğu arasındaki basınç farkı ortadan kalkmış olur. Ayrıca safra kesesinin ve midenin yukarıya hareket etmesini engelleyerek reflüyü de engellemiş olursunuz.
     
  • Nefes vermeyi nefes almaktan daha yavaş yapmak doğru solunumun bir parçasıdır.
     
  • Özellikle sigarayı yeni bırakan insanlar için diyafram solunumu, oksijen alım miktarını yükselttiği için sigaranın zararlı etkilerinin daha kısa zamanda azaltılmasına yardımcı olur.

    Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz.
PAYLAŞIN: