Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında Masaj

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Rinoplasti burundaki şekil bozukluklarını, solunum sorunlarını gideren bir operasyondur. İnsanların iletişiminde önemli bir yeri olan burun yapısında şekil bozuklukları olması, insanları burun estetiği ameliyatlarına yönlendirmektedir. Günümüzde estetik operasyonlar arasında en fazla tercih edilen rinoplasti ameliyatı, insanlara özgüven sunan bir uygulamadır.

Rinoplasti ameliyatının etkisi genellikle birkaç hafta içinde geçer. Bazı etkiler bir yıla yayılan bir süreçte devam edebilir. Bu süreçte burnun darbelere karşı korunması gerekmektedir. Rinoplasti ameliyatından sonra 1 ay içinde burun yapısı dokunma ve küçük darbelere karşı daha dayanıklı bir hale gelir.

Rinoplasti ameliyatında burundaki kıkırdak dokularda ve kemiklerde değişim yapılarak, burun yapısı hastaların isteğine ve burun estetiği uzmanının uygun göreceği şekilde yeniden oluşturulur. Bu ameliyat sırasında kıkırdak ve kemik dokular oluşturulacak burun şekline göre azaltılabilir ya da eksikler tamamlanarak büyültülebilir ve bu şekilde biçimleri istenildiği gibi değiştirilir. Bu estetik operasyonların en zor estetik ameliyatlar arasında olduğu söylenebilir.

Fonksiyonları korunmuş ve estetik olarak yüzle uyumlu bir burun yapısı oluşturulmalıdır. Rinoplasti ameliyatı sonrasındaki burun masajı uygulaması hakkında, doktorunuzun uygun göreceği uygulamaları yapmanız tavsiye edilir.

Rinoplasti ameliyatından sonra burun masajı

Rinoplasti ameliyatı sonrasında, burun masajının uygulanması hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bu uygulamanın yani burun masajının şişliklerin geçmesi ve burnun yeni şeklini alabilmesi için etkili olduğunu düşünen doktorların yanında, özellikle ilk aylarda burun masajının yapılmamasını daha uygun gören doktorlarda bulunmaktadır. Bazı doktorlar ise, erken dönemde yerine yerleştirilen kemik ve kıkırdak dokuların yerinden çıkmasını engelleyebilmek için burun yapısına hiç dokunulmamasını isterler.

Bu uygulamanın ince dikişlerin açılmasına sebep olduğunu, kıkırdak dokuların yerinden kaymasına sebep olduğunu düşünürler. Doktorların düşüncesine göre yüz lenfatiklerini ve kan dolaşımının harekete geçirilmesi sayesinde, burunda lenfatik akımın harekete geçirilmesi daha doğru bir işlem olmaktadır.

Bu yüzden yüz bölgesine nazik şekilde masaj yapılması daha uygun olur. Yüz bölgesinde iki tarafa birden, alt göz kapaklarında alt tarafa parmakların konması ve yüz cildinden aşağıya doğru boyun köprücük kemiğine kadar inen bir sıvazlanmayla yapılan masajın, ameliyat sonrasında meydana gelen ödem ve şişliklerin inmesi için faydalı olduğu düşünülmektedir. Bunlar estetik cerrahın onayıyla uygulanmalıdır.

Rinoplasti sonrasında burun masajı faydalı mıdır?

Burun estetiği ameliyatından sonra burun masajı, daha önceden genellikle herkese ameliyat sonrasında öneriliyordu. Burun masajı, rinoplasti ameliyatından sonra burunda meydana gelecek ödemi azaltan bir lenf drenajı sağlayabilir. Ancak uygulama ameliyat sonrasında buruna şekil verilmesi için uygulanmaz. Fakat eğri burunlara yapılan masaj bu açıdan fayda sağlayabilir. Ancak bu etken istisnai bir durumdur.

Ameliyat sırasına kadar uzun zaman eğri olarak kalmış burun yapısında, eğri olan taraftaki kaslarda kısalma olmuş, yumuşak dokunun özellikleri değişmiş olabilir. Rinoplasti ameliyatında burunda olan kemik ve kıkırdaklar düzeltilir, daha sonra yumuşak dokuların buna adapte olması için bekleme sürecine geçilir. Bu dönemde burun yapısındaki yumuşak dokunun esnetilebilmesi için yapılan masajın çok faydalı olduğu belirtilebilir.

Bu masaj sırasında, masajın hangi açıyla yapılacağı, bunu uygularken nasıl bir şiddetle yapılacağı çok önemlidir. Masajın çok şiddetli yapılması meydana gelen ödemin artmasına ve burun yapısında bazı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bu etkilere maruz kalınmaması için, doktorunuzun önerilerine uymalısınız.

Yani rinoplasti ameliyatından sonra, uygulanan burun masajı oldukça sınırlı şekilde yapılabilir. Bu uygulama her ameliyat sonrasında gerekmediğinden, mutlaka burun estetiği uzmanına danışılmalıdır. Sağlıklı ve göze hoş gelen burun yapısının oluşturulması için doktorunuzun talimatlarına uymalısınız.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: