Rinoplasti Sonrası Burun Tıkanıklığı

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Rinoplasti sonrasında meydana gelebilecek burun tıkanıklıklarının en çok rastlanan sebepleri arasında nazal valv darlığının yani burun çatısının daralması söz konusu olabilir. Nazal valv denilen bölge, burun içine havanın girdiği uç taraftan burnun ortadaki üçte birlik yere kadar uzanan bölgedir.

Bu alan burunda olan en dar hava yoludur. Burası iç valv ve dış valv olarak ayrılmaktadır. Burun kanadının yüzle birleştiği alan dış valv bölgesidir. İç valv alanı ise, burun orta çatısı olan burun kanadıyla burun orta direği septumun birleştiği bölgedir. Bu alan nefes almayı sağlayan kilit konumundadır. Rinoplasti ameliyatı sonrasında burun tıkanıklığı olan hastaların nazal valv darlığı yönünden değerlendirilmesi gerekir.

Nazal valv Bölgesi Nefes Almada Nasıl Etkili Olur?

Bu bölgenin darlığı septum ile burun kanadının yaptığı açının normalden 10-15 derece az olmasından kaynaklanır. Bu darlık hastada ciddi nefes alma sorunlarına sebep olur. Buna burun kemiği eğriliği ve alt burun eti büyümesi neden olabileceği gibi, rinoplasti ameliyatları da sebep olabilir.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında Burun Tıkanıklığının Nazal Valv Darlığından Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Burun tıkanıklığının nazal valv darlığından kaynaklığını öğrenmek için, işaret parmağını burun kanadının yüzle birleştiği yere koyulması gerekir. Hafif bir şekilde dışa doğru çektiğinizde, nefes alışınızda belirgin bir iyileşme oluyorsa, rahatlıkla bunun nazal valv darlığından olduğunu anlayabilirsiniz.

Rinoplasti Ameliyatı Burun Çatısını Daraltır Mı?

Burun estetiği ameliyatı yaptırmak isteyenler, öncelikle bunun nefes alışverişinde bozulmaya neden olup olmayacağını burun estetiği uzmanıyla görüşmelidir. Rinoplasti ameliyatı burun yapısını sadece estetik açıdan düzeltmez. Aynı zamanda burun içi bozuklularını düzeltmektedir.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle yapısal rinoplasti kapsamında, estetik olarak güzel ve yüzle uyumlu burun yapılmaya çalışılırken, yapısal olarak güçlü bir burun yapısı oluşturulmaya çalışılır. Bu yeni teknikler sayesinde, orta burun çatısı burun içinden alınan kıkırdaklarla desteklenerek, nazal valv bölgesi açılır.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında Nefes Alamamak

Bazı hastalar daha önceden burun kemiği ameliyatı olmalarına rağmen, nefes almakta güçlük çektiklerini söylerler. Genellikle bu hastaların burun kemiği alınmış ya da burun üstünde bulunan kemer alınırken burunda orta çatı güçsüz hale getirilmiş olur. Ameliyat sonrasında nefes alma sorunu yaşayan kişiler, mutlaka nazal valv darlığı açısından değerlendirmeye alınmalıdır. Gerekli olursa, bu hastalarda orta burun çatısı ile burun kanatları güçlendirilmelidir. Burun çatısının durumu burun fonksiyonları ile burun estetiği açısından son derece önemlidir.

Yaşa bağlı olarak doku kalitesinin bozulması, destek dokularının kaybedilmesine meyilli olan burunda yapılacak ameliyatlarda, orta burun çatısı ile burun kanatları destelenip, daha güçlü bir duruma getirilmelidir. Bu sayede uzun yıllar fonksiyonlarını yerine getirebilecek, yapısal olarak güçlü olan bir burun meydana getirilebilir. Nazal valv darlığı tedavisi sebeplerine uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Rinoplasti Sonrasında Burun Tıkanıklığı Olursa Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Gerekli Midir?

Uygulanan ilk ameliyatın sonucunda burun estetiği uzmanının yaptığı ameliyat planlaması dışında gelişen burun tıkanıklığı gibi sorunların olması durumunda revizyon burun estetiği ameliyatı yapılması gerekebilir. Bu tür sorunlar burun içinde olan dokuların canlılığından ve farklı tepkiler vermesinden kaynaklanır. Dokuların vereceği tepkiler ameliyattan önce belirlenemez. Bu konuda herhangi bir fikirde yürütülemez.

Bu yüzden hasta ile doktor arasında iyi bir iletişim köprüsü kurulmalı ve iyi bir ameliyat planlaması yapılmalıdır. Burun tıkanıklığı gibi sorunlar burun fonksiyonlarının yerine getiremediğini gösterdiğinden, oldukça önemlidir. Mutlaka yeni yapılacak revizyon rinoplasti ameliyatı sayesinde bunlar giderilmelidir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: