Rinoplasti Sonrası Ödem

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Rinoplasti ameliyatı hastalardaki beklentilerin en fazla farklılık gösterdiği operasyonlardan biridir. Ameliyat sonrasında hastanın burnunda olan değişiklik sosyal çevresinde merak konusu olmakta, bazılarında psikolojik değişimlere neden olmaktadır. Hastalar daha fazla özgüven kazanırken, yüzlerinde olan küçük değişimleri bile önemserler. Bu nedenle ameliyattan sonra hastaları nelerin beklediği oldukça önemlidir.

Rinoplasti ameliyatının en temel felsefesi, estetik ve doğallığın birleştirilmesi olmalıdır. Burun fonksiyonlarının korunduğu, doğal güzelliğin vurgulandığı bir ameliyat sonucu hastaların memnuniyeti sağlar. Uygulanan ameliyat yaklaşık 1-2 saat sürmektedir. Ameliyatta burun cildi altına yapılan uzun etkisi olan lokal anestezik sayesinde, hastaların az ağrı duyması sağlanmaktadır. Fakat genellikle göz altlarında biraz şişme ve morluk oluşur.

Morlukların iyileşmesi bir hafta on gün devam eder. Şişlikler ise daha uzun bir süreçte iyileşir. İlk üç ayda şişliklerin yaklaşık % 80'i inmesine rağmen, tamamının inmesi bir yılı bulabilir. Ağrı konusunda hastalar fazla sıkıntı çekmezler. Hastaların en fazla rahatsızlık duyduğu konu bir hafta on gün devam eden burun içi ödemi ile şişlik ve kanla pıhtılara bağlı burun tıkanıklığı oluşmasıdır. Bu süreçte hastanın ağızdan nefes alıp vermesi, ağız ve dudaklarda kurumaya ve çatlaklara neden olmaktadır. Bunlar burundaki silikon plakların çıkarılmasıyla ortadan kalkar.

Rinoplasti Sonrası Burun Ödemi Ne Zaman Geçer?

Uygulanan ameliyattan sonra burun ödemi istenmese de, mutlaka gelişen fizyolojik bir olaydır. Vücutta her türlü bölgede travmalara maruz kalınma durumunda, her zaman ödem sorunu yaşanır. Aslında ödem iyileşme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Burun ameliyatı sonrasında oluşan ödem durumunda ise, hem belirginlik hâkimdir, hem de iyileşme daha geç olur. Burnun her bölgesi için ödemin meydana gelmesi ve bunun geçmesi farklı olur.

İlk başlarda meydana gelen ödem genellikle yukarıdan aşağıya doğru inerek, zamanla kaybolur. Kalın cilt yapısına sahip olan burunlarda meydana gelen ödem, daha geç iyileşirken, ince cilt yapısına sahip olan burunlarda ise daha erken iyileşme gösterir.

Ameliyat sonrasında yaklaşık 6-7 ay içinde ödem % 80-90 oranında azalma gösterir. Bunun dışında kalan ödem ise bir yıla yayılan bir süreçte iyileşme gösterir. Bu yüzden ameliyattan önce hastaların cilt yapısı mutlaka değerlendirilmelidir.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastalar cilt altına sızan kanın kalıcı şekilde renk değişimine neden olmaması için, 2 ay süreyle güneşten korunmaları ve solaryuma girmemeleri gerekir. Burun üstünde olan flaster ve kaskın çıkarılmasıyla burundaki düzelme bariz şekilde görülebilir. Ancak bu şekil burnun nihai durumu değildir. Bunun için en az 6 ay beklenmelidir.

Sızıntı şeklindeki kanamalar normal kabul edilse de, yoğun kanama halinde hemen doktorla iletişime geçmeleri gerekir. Şişliklerin ve ödemin iyileşmeye başlamasıyla hastalar gerçek burun şeklini daha net görebilirler.

Burun estetik görünümün dışında, solunumun gerçekleştiği bir organdır. Rinoplasti ameliyatı yapılırken, burun yapısında solunum fonksiyonunun zarar görmemesi gerekir. Koku ve nefes almanın, sesin tonlamasının burnun sağlıklı olmasıyla sağlanacağı unutulmamalıdır. Hastanın yaşam kalitesinin düşürülmemesi için, burun estetiği uzmanının çok dikkatli hareket etmesi gerekir.

Burunda olan deviasyonu düzelten, burnu istendiği gibi şekillendiren bu estetik ameliyatlar güvenli ellerde yapılmalı ve ameliyatın sonucunda üzücü sonuçlara engel olunmaya çalışılmalıdır. Hastalar her yönden beklentilerini karşılayacak ameliyat sonucuna kavuşmalıdır. Burun yapısının istenmeyen bir şekilde olması, ödem gibi etkilerin fazla olması hastaları mutsuz edecektir.

Estetik cerrahın bu alandaki tecrübesi ameliyatın başarılı olmasına katkı sağlayacaktır. Bu yüzden hastalar bu riskleri ameliyattan önce değerlendirmeli ve kendini güvenebileceği ellere teslim etmelidir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: