Burun Estetiği ve Altın Oran İlişkisi

Eklenme Tarihi: 6/4/2021

 

Burun estetiğinde oran ve orantı çok önemlidir. Güzel gözler, parlak bir cilt, biçimli bir ağız ve etkileyici bir gülüşe sahip olsanız bile yüz hatlarınıza uymayan, orantısız bir burun tüm bunlara gölge düşürebilir. Burundaki şekil bozukluklarını düzeltmek ve hastaları daha estetik görünümlü bir buruna kavuşturmak için gerçekleştirilen rinoplasti operasyonu, yıllardır yüzdeki simetri ve orana göre titizlikle yapılan bir cerrahi olmuştur. Son zamanlarda ise, yüzdeki çekiciliği belirleyen unsur olarak kabul edilen altın oran, estetik cerrahilerin planlanmasında kullanılır olmuştur.

Altın Oran Nedir? Estetik Cerrahide Nasıl Kullanılır?

Altın oran, irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı 1,618 olup, genellikle 1,6 olarak hesaplanır. Doğada da bulunan altın oran, insanlık tarihinde ilk olarak Mısırlılar tarafından keşfedilmiştir. Mısır Piramitleri, Davut Heykeli, Mona Lisa tablosu ve Notre Dame Katedrali altın orana sahip eserlerdendir.

Altın oranda dikkat edilen unsur, birbiriyle ilişkili iki uzunluğun 1,6 oranına uygun olarak planlanmasıdır. Bu yöntem mimari, resim, müzik ve estetik cerrahisi gibi yaşamın neredeyse bütün alanlarında kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar, altın orana uyumlu insan yüzlerinin, uyumsuz yüzlere göre daha çekici olduğu sonucunu vermektedir.

Estetik işlemlerde bir rehber olan altın oran, etnik kökeni ne olursa olsun tüm insanlarda aranan ideal yüz orantısıdır. Bir kişinin yüz simetrisi ve organlarının birbirlerine uzaklığı 1.618’e ne kadar yakınsa o kadar güzel olarak algılanmaktadır.

İnsan yüzündeki altın oran örnekleri:

  • Kaşlar arasındaki boşluğun gözbebekleri arasındaki boşluğa oranı,
  • Ağız genişliğinin burun genişliğine oranı,
  • Yüzümüzün oturduğu dikdörtgenin kenarlarının birbirine oranı,
  • Üst çenedeki ön iki dişin enlerinin boylarına oranı,
  • Alt dudak genişliği ile üst dudak genişliğinin birbirine oranı.

Altın oran tüm yüzün simetrisini etkilese de, insan yüzünün kilit noktası burundur. Bu nedenle günümüzde rinoplasti operasyonlarının planlanmasında, altın oran dikkate alınmaktadır. İyi bir rinoplasti cerrahisi gerçekleştirebilmek için, her hastanın yüz hatları detaylı bir şekilde incelenmeli ve yeni burun şeklinin tüm bu hatlarla uyumlu olmasına özen gösterilmelidir. Tüm estetik operasyonlarında olduğu gibi burun estetiğinde de en önemli nokta, hasta için ideal ve doğal görünen bir sonuç ortaya çıkarmaktır.

Altın oran rinoplastiye uyarlanırken burun uzunluğunun yüz yüksekliğinin 1/3 orta kısmına eşit olması, burun genişliğiyle ağız genişliği arasındaki oran, burun uzunluğu ile projeksiyonu arasındaki oran ve yüz dikdörtgeninin kenarlarının birbirine oranı göz önünde bulundurulur. Tüm bu oranların mümkün olduğunca altın orana yakın tutulmasına çalışılır. Böylelikle, yüzün diğer parçalarıyla uyumlu, dengeli ve estetik bir burun görünümü ortaya konar.

  Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: