Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Normal Hayata Dönüş

Eklenme Tarihi: 7/16/2021

 

Burun estetiği yaptırmayı düşünen hastaların kaygılandığı konular arasında iyileşme sürecinin nasıl işleyeceği ve ameliyat sonrası sosyal yaşama ne zaman dönebilecekleri yer almaktadır.

Estetik bir burun şekline kavuşmak ve/veya fonksiyonel problemleri ortadan kaldırmak için uygulanan burun ameliyatları sonrasında hastaların toparlanmak için biraz süreye ihtiyaçları vardır. Bu süre ortalama 10-15 gün kadar sürmekte ve hastalara bu iyileşme sürecini evlerinde dinlenerek geçirmeleri tavsiye edilmektedir. Bunun için çalışan ya da okuyan hastalar ameliyat için izin alabilecekleri bir dönemi seçmelidir. Unutmayın ki rinoplasti (estetik burun ameliyatı) yılın her mevsiminde uygulanabilen bir cerrahidir, burada önemli olan hasta için en uygun zaman diliminin seçilmesidir.

Burun Estetiği Sonrası Neler Yaşanır?

Hastalarımızın en çok sorduğu soru ameliyat sonrası sürecin nasıl ilerlediği ve bu süreçte onları nelerin beklediğidir. Bilindiği gibi rinoplasti cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir, bu nedenle operasyondan sonra hastalar birkaç saat gözetim altında tutulmakta ve herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmazsa taburcu edilmektedirler.

Hastalar ilk 1-2 gün sıvı gıdalarla beslenmeli ve bir süre acı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıdır. 4.günden itibaren yumuşak gıdalara, birin haftanın ardından ise katı ve sıvı gıdaların birlikte tüketimine geçilebilir. Tamamen katı gıdalara geçmek için ise iki hafta beklemek yararlı olacaktır çünkü bu iyileşme sürecinde sert gıdaların çiğnenmesi sırasında burun etkilenebilir ve ufak tefek de olsa komplikasyonlar oluşabilir.

Açık teknik ile gerçekleştirilen rinoplasti ameliyatlarından sonra hastaların yüzlerinde az ya da çok morluklar ve şişlikler meydana gelmektedir. Tamamen normal olan bu morluk ve şişlikler en geç bir hafta içinde azalarak yok olmaktadır. Bu ödem ve morlukların daha hızlı geçmesi için soğuk buz tedavisi uygulanabilir. Hastalar özellikle ilk bir haftayı yatarak geçirirlerse iyileşme sürecini hızlandırabilirler; çift yastıkla yatmak kafayı yüksekte tutarak ödemin azalmasına yardımcı olacağı için önerilmektedir.

Ödemin yanı sıra ameliyat sonrası hafif bir ağrı sızı bekleyebilirsiniz. Genellikle bizim verdiğimiz ağrı kesiciler hastalarımız için yeterli olmakta ve ekstra bir ilaç ihtiyaç duymamaktadırlar. Acı eşiği daha düşük olan hastalara gerekli olursa takviye ağrı kesici verilebilir. Ameliyat sonrası verilen ilaçlar ağrı kesiciler, enfeksiyon riskine karşı antibiyotik ve olası alerjik reaksiyonlara karşı antihistaminiktir. Bu ilaçlar aynen reçete edildiği şekilde kullanılmalı ve doktor bilgisi dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Hafif yürüyüşler ve egzersizler ameliyattan bir hafta sonra yapılmaya başlanabilir fakat ağır ve yorucu egzersizlerden en az 1 ay uzak durulması çok önemlidir.

Ameliyat bitiminde hastanın burnuna atel, bant ve silikon tamponlar yerleştirilmektedir. Hastalar ameliyattan bir hafta sonra doktor kontrolüne geldiğinde bunlar alınmaktadır. Çoğu hasta rinoplastiden 10 gün sonra sosyal yaşamlarına rahatlıkla dönmektedir fakat iyileşme sürecinin 6 ay kadar süreceğini ve ameliyatın nihai sonuçlarını görmek için sabırlı olmak gerektiğini unutmamalısınız. 6-12 ay arasında az da olsa var olan şişlikler tamamen geçmekte ve yeni burun şekli tam olarak ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte herhangi bir aksilik yaşanmaması için her ay doktor kontrolüne gelmek gerekir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: