Hyalüronik Asit Nedir? Dolgu Uygulamalarındaki Avantajları Nelerdir?

Eklenme Tarihi: 10/26/2023

 

Hyalüronik asit insan vücudunda, özellikle de ciltte, bağ dokularında ve göz sıvısında bulunan, şeker ve proteinden meydana gelen doğal bir maddedir.

Nemin tutulmasında ve cildin nemli, dolgun ve genç kalmasında hayati bir rol oynar. Yaşlandıkça, vücutta üretim miktarı azalır ve bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine, kırışıklıkların ve ince çizgilerin oluşmasına neden olur. Birçok alanda kullanılması nedeniyle internette Hyalüronik asit nedir sorgusu pek çok insan tarafından yapılmaktadır.

Estetik ve dermatoloji alanında hyalüronik asit cilde faydaları, yaşlanma belirtilerinizi gidermekle başlar. Dermal dolgu maddeleri içerisinde yer alan, dudaklar, yanaklar ve göz altları gibi yüzünüzün farklı bölgelerinde size hacim ve dolgunluk kazandırmak için kullanılan enjekte edilebilir maddelerdir. Bu yazımızın dışında Prof. Dr. Selçuk İnanlı'dan bir randevu alarak konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hyalüronik Asit Çeşitleri Nelerdir?

Hyalüronik asit dolgu maddesi olarak kullanılmasıyla popülerleşmiştir. 2 tür çeşidi bulunur. Birincisi, mikro moleküler hyalüronik asittir. Bu türler düşük ağırlıklı mikro moleküllerden oluşur. Bu sayede cildinizin epidermis seviyesine kadar inebilir ve deri altına ulaşabilirler. Cilt altındaki herhangi bir hasarın onarımını gerçekleştirir. Ayrıca doku altında derinizin içten nemlenmesini de mümkün kılar ve kendisinin doğal üretimini teşvik eder.

Makro moleküler hyalüronik asit ise yüksek ağırlıklı moleküllerden oluşur. Cildinizin altına çoğunlukla nüfuz etmezler. Bu da daha ziyade deri yüzeyinde hasarların giderilmesinde rol oynamasını sağlar. Aynı zamanda buradaki cilt nemlenmesi ve elastikiyetinden sorumlu olur. Her iki türün de ayrı ve önemli görevleri vardır ve vücudunuzda yaşlanma karşıtı faaliyetlerin başında gelir.

Hyalüronik Asit Faydaları Nelerdir?

Genellikle HA olarak kısaltılan hyalüronik asit, vücudunuzda doğal olarak oluşur ve özellikle cilt bakımı, eklem sağlığı ve yara iyileşmesi bağlamında size çok çeşitli faydalar sunmaktadır. HA, olağanüstü su tutma kabiliyeti ile ünlüdür. Ağırlığının 1.000 katına kadar su tutabilir, bu da onu çok iyi bir nemlendirici yapar. Topikal olarak uygulandığında veya dermal dolgu gibi cilt bakım ürünlerinde kullanıldığında, hyalüronik asit cildinizi olduğundan çok daha dolgun, esnek ve genç gösterir.

Hyalüronik asit dolgu maddesi olarak kullanıldığında nem tutucu özellikleriyle de ince çizgilerinizin ve kırışıklıklarınızın görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Cildinizi nemli tutarak bu sorunların görünürlüğünü en aza indirir, daha pürüzsüz ve daha genç görünen bir deri meydana getirir. Aynı zamanda deri elastikiyetinin korunmasına da katkıda bulunur. Cildinizin sarkmadan gerilme ve büzülme yeteneğini korumasına yardımcı olur, bu da sıkı ve genç bir görünüm elde edebilmeniz adına son derece önemlidir.

En önemli faydalarından biri de cildinizdeki yara onarımı ve doku yenilenmesinde rol oynamasıdır. Vücudunuzda doğal olarak bulunması, doku iyileşmesinde ve yara izlerinin azaltılmasındaki yararını arttırır. Çok daha sağlıklı bir iyileşme sürecini teşvik eder ve hasarlı bölgelerinizin görünümünü iyileştirir. Eklem sağlığı özelinde de eklemleriniz için bir kayganlaştırıcı ve yastık görevi görür. Burada yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan sinoviyal sıvıda bulunur ve hareketlerin yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca takviyeleri sayesinde varsa eklem ağrınız ve artrit rahatsızlığınıza da iyi gelebilir.

Bunların yanında gözünüzün içindeki berrak, jel benzeri madde olan vitröz cismin de bir bileşenidir. Gözünüzün şeklini korumasına yardımcı olur ve sağlıklı kalmasında rol oynar. Bazı göz ameliyatlarında ve tedavilerinde, hidrasyon ve destek sağlamak için hyalüronik asit kullanılır. Hyalüronik asit dolgu maddesi olarak bu özelliklerden bazılarını taşır.

Dermal Dolgu Uygulamalarında Hyalüronik Asit

Dermal dolgu uygulamarında süreç, yüz yapınızı, cilt durumunuzu ve beklentilerinizi değerlendirecek uzman bir kişiyle yapacağınız konsültasyonla başlar. Bu sayede bu prosedürden yararlanabileceğiniz alanların da belirlenmesi sağlanır. Temel avantajları aşağıda sıralanan maddelerdir:

  • Daha genç bir görünüm kazandırması.
  • Ciltte elastikiyet sağlaması.
  • Eklem hareketlerinde kolaylık.
  • Göz sağlığını güçlendirmesi.

Uygulamadan hemen önce tedavi alanı temizlenir ve enjeksiyon sırasında hissedebileceğiniz herhangi bir rahatsızlığı en aza indirgemek için lokal anestezi uygulanır. Dolgu hyalüronik asit, cilt yüzeyinizin altındaki hedeflenen bölgelere enjekte edilir, bunun için ince bir iğne kullanılır. Uzmanınız istenen hacim ve konturu elde etmek için dolguyu dikkatlice uygular.

Hyalüronik asit dolgu maddeleri cildinizi dolgunlaştırdığı ve kırışıklıkları düzelttiği için anında sonuç verir. Prosedür ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilebilir ve bu özelliği ile uzmanınızın doğal, uyumlu bir görünüm elde etmek için kullanacağı dolgu miktarını ve enjeksiyon tekniğini ayarlamasına olanak tanır.

Tedavinizi takiben enjeksiyon bölgesinde geçici kızarıklık, şişme veya morarma meydana gelebilir, ancak bu etkiler genellikle birkaç gün içinde kaybolur. En iyi sonuçları elde etmek ve olası hyalüronik asidin yan etkisini en aza indirmek için çoğunlukla kısa bir süre için yorucu egzersizlerden, aşırı güneşe maruz kalmaktan ve bazı ilaçlardan uzak durmanız tavsiye edilir.

Prosedür hakkında en çok merak edilen şeylerden biri etki süresidir. Vücudunuz bu maddeyi kademeli olarak parçalayıp emdiği için hyalüronik asit dolgu kalıcılığı çok uzun süreli olmayabilir. Kullanılan spesifik ürüne ve bireysel faktörlere bağlı olarak, sonuçlar genelde 6 ay ila 1,5 yıl arasında sürer. Arzu ettiğiniz görünümü korumayabilmeniz çin periyodik rötuş tedavileri gerçekleştirebilirsiniz.

Sonuç

Günümüzde hyalüronik asit dolgu yaptıranlar sonuçlardan oldukça memnundur. Bu memnuniyet seçtiğiniz kliniğe bağlı olarak sizin için de geçerli olabilir. En popüler uygulamalardan biri de hyalüronik asit dudak dolgusudur. Daha genç ve daha esnek bir cilde sahip olmak istiyorsanız, siz de bu uygulamayı deneyebilirsiniz. Hyalüronik asit dolgu fiyatları ve prosedür hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Selçuk İnanlı’yla görüşebilirsiniz. Lütfen iletişim bilgilerimizden bize ulaşın.

PAYLAŞIN: