Kadın ve Erkek Burun Estetiği Arasındaki Farklar

Eklenme Tarihi: 6/14/2021

 

Burun estetiği uygulaması kişiye has ve herkes için farklı biçimde planlanması gereken bir ameliyattır. Kimi hasta sadece burnunun dış görüntüsünü değiştirmek isterken kimi hasta solunum problemleri dolayısıyla burnun içyapısında da müdahaleye ihtiyaç duymaktadır. İyi bir rinoplasti (burun estetiği) için tüm bunlarla birlikte hastanın yaşı, cinsiyeti ve cilt tipi gibi faktörler de ele alınmalıdır.

Günümüzde hem kadın hem de erkek hastalar burun estetiği yaptırmak istemektedir. Fakat kadın ve erkek burun şekilleri arasında önemli karakteristik farklar bulunduğundan ameliyat süreci de farklı şekilde planlanarak uygulanmalıdır.

Kadın ve erkek burun yapısı arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Kadınların burun ucu erkeklerin burun ucuna göre daha kalkıktır
  • Erkeklerin burun ucu daha büyük ve geniştir
  • Erkek burun derisi kadın burun derisine göre daha kalın yapıdadır
  • Erkeklerin kemik ve kıkırdak yapısı daha kalındır
  • Erkeklerin burun sırtı daha kaba ve düzdür
  • Kadın burun sırtı daha feminen ve kavislidir
  • Kadınların burun ucu ile dudak arasındaki açısı daha dardır
  • Erkeklerin burunları kadınların burnuna göre daha uzun ve büyüktür.

Yukarıda saydığımız farklardan anlaşılacağı üzere erkeklerin burnu daha belirginken kadınların burun yapısı daha az belirgin ve zariftir. Bu nedenle iyi bir burun estetiği ameliyatında kadınlarda erkeksi, erkeklerde ise kadınsı bir görüntüden kaçınmak ve doğal bir sonuç elde etmeye dikkat edilir.

Genel olarak değerlendirildiğinde iki cins için de kullanılan teknikler aynıdır. Benim tercihim açık rinoplasti tekniği olmakla birlikte kapalı rinoplasti tekniği de cerrahlar tarafından tercih edilmektedir. Benim ellerimde yaklaşık 4-5 saat süren rinoplasti cerrahisi genel anestezi altında uygulanan bir işlem olup, hastalar yaklaşık 2 hafta sonra sosyal hayatlarına ve işlerine dönebilecek kadar iyileşmektedir.

Nelerden Kaçınılmalı?

Rinoplastide amaç her zaman yüze uyumlu ve doğal bir burun şekli ortaya çıkarmaktır. Örneğin kadınlarda burun kemeri tamamen alınıp düzleştirilirken, erkeklerde biraz daha keskin bırakılmaktadır. Bunun nedeni, erkek hastaların maskülen ve belirgin burun şeklini bozmadan olabildiğince doğal, hatta ameliyatsız gibi görünen bir etki yakalamak, kadın hastaların ise daha feminen, yumuşak ve küçük bir burun istemesidir. Erkek burun estetiğinde eğrilik ve solunum yolu ile ilgili problemler ortadan kaldırıldıktan sonra burnun yüze kattığı ifade yumuşatılmadan veya burun ucu kaldırılmadan işlem sonlandırılmaktadır.

Kadınlarda ise burun ucu kaldırma işlemi neredeyse her zaman tercih edilen bir adımdır. Kadınlarda kalkık burun ucu daha çekici ve dişil bir burun için olmazsa olmazdır. Fakat ölçü kaçırıldığında doğallıktan son derece uzak bir görünüm meydana gelmektedir. Çoğu kadın tarafından da tercih edilmeyen bu görünüm erkeklerde çok yapay ve feminen bir ifadeye sebebiyet vereceğinden kesinlikle uzak durulması gereken bir durumdur.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: