Kemerli Burun Estetiği Nedir?

Eklenme Tarihi: 3/30/2021

 

Her birimiz farklı bir burun şekline sahibiz. Bu nedenle burnumuz, yüzümüzün en karakteristik bölümü olarak göze çarpar. Ancak, pek çok kişi burunlarının biçiminden memnun değildir. Çoğunlukla bu memnuniyetsizlik estetik algıdan kaynaklansa da, burun yapısı aynı zamanda nefes almayı zorlaştırabilmektedir. Özellikle burun sırtındaki kemik fazla eğri ya da kemerliyse bu estetik ve fonksiyonel bozukluklar daha büyük olabilir. Kemerli burun doğuştan olabileceği gibi sonradan bir darbe ile de ortaya çıkabilir. Ancak kemerli burun Türkiye’de genetik olarak yaygın bir şekilde görülmektedir.

Kemerli burunları düzeltmek için genellikle cerrahi operasyona ihtiyaç duyulur. Eğer burun kemeri daha büyük ve eğriyse ameliyat tek çözümdür.

Hasta ile gerçekleştirilen ilk muayenede burun yapısı dikkatlice incelenir. Ameliyat öncesi yapılan değerlendirmelerle burun kemerinin kıkırdak yapısına mı yoksa kemik yapısına mı dâhil olduğu tespit edilir. Kimi durumlarda ise her ikisi birlikte olabilir. Bu değerlendirme sonucunda kemerin ne kadar alınması gerektiği belirlenir.

Bilindiği gibi burun estetik ameliyatları kapalı ve açık olmak üzere iki farklı teknikle gerçekleştirilebilmektedir. Fakat açık rinoplasti tekniği burun yapısını daha fazla görmeye müsaade ettiği için biz bu tekniği tercih etmekteyiz.

Operasyon önceden planlandığı gibi uygulanır. Kemer alındıktan sonra burun kanatlarındaki kemikler birbirine yaklaştırılarak doğal bir sonuç elde edilir. Yaklaşık 4-5 saat süren operasyon sonrasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmazsa hastalar bir gün sonra taburcu edilir. Ameliyat sonrası ilk haftadan itibaren büyük bir değişiklik kendini gösterir ancak tam sonuçlar yaklaşık 1 yıl sonrasında ortaya çıkmaktadır. Tüm rinoplasti ameliyatlarında olduğu gibi ilk haftalarda burun çevresinde morluklar ve şişlikler gözlemlenir ancak bunlar kısa süre içinde kaybolacaktır. Ameliyat sırasında burunun yeni şeklini korumak için kullanılan alçı ve tamponlar en geç 7-10 gün içinde çıkartılır. Hastaların en çok kaygılandığı kısım bu tamponların alınmasıdır. Ancak, artık eski moda bez ya da plastik tamponlar yerine silikon tamponlar tercih edildiği için hastaların acı ya da ağrı konusunda korkmalarına gerek yoktur. Operasyon sonrası bir miktar ağrı çekmeniz çok normaldir, gerekli olduğu takdirde ağrı kesicilerle bu ağrıların önüne geçmek de mümkündür.

Hastalar burun ameliyatından sonra 1 hafta içinde günlük rutinlerine dönebilirler. Ameliyattan sonra bir süre yüksek yastıkla yatmak ödemi ve olası kanamaları önlemek açısından yararlıdır. Hastalar ameliyattan bir gün sonra normal beslenme alışkanlıklarına dönebilir ancak bir süre acı ve baharattan uzak durmaları gerekmektedir.  Ameliyat sonrası birkaç gün aşırı mimik ve gülmekten kaçınılmalıdır.

Kemerli burun estetiği hakkında başka sorularınız varsa ve konsültasyon, tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: