Rinoplasti Ameliyatı Nedir Riskleri Nelerdir?

Eklenme Tarihi: 2/11/2016

 

Rinoplasti ameliyatı burun yapısının yüze uyumlu hale getirilerek şekillendirilmesini sağlayan bir operasyondur. Bazı insanlar toplum içinde ilk karşılaşmada cana yakın ve anlaşılır olsalar da karşısındakilere soğuk, sinirli ve ulaşılması zor olan bir izlenim verirler. Bu açıdan insanlar tarafından dış görünümlerine göre değerlendirilirler. Bu kişilerin rinoplasti ameliyatı yaptırmaları dış görünümlerinin düzeltilmesi için faydalı olacaktır.

Burun estetiği amacıyla yapılan rinoplasti ameliyatı yüzün karakterini yeniden belirlediği gibi bazen küçük değişimler sayesinde kişinin yüz ifadesinin pozitif bir etki yaratmasına yardımcı olur. Rinoplasti sayesinde pozitif etkinin yaratılabilmesi için öncelikle burunda olan sorunun doğru belirlenmesi yüz analizi yapılarak yüz karakterinin detaylı olarak belirlenmesiyle ameliyat planının buna uygun şekilde yapılmasını gerektirir. Rinoplasti ameliyatı bu olumlu etkilerinin yanında bazı riskleri de taşımaktadır.

Rinoplasti ameliyatından sonra koku alma kaybı yaşanır mı?

Yapılan burun estetiği ameliyatından sonra çok nadir olsa da koku alma kaybı meydana gelebilir. Ameliyattan sonraki erken dönemde meydana gelen koku almama sorunu burun fonksiyonunun bozulmasıyla ilgili değildir. Bu sorun erken dönemde meydana gelen mukoza ödemi etkisiyle oluşan burun tıkanıklığının doğal sonucunda yaşanan bir koku alamama sorunudur. Hastalar bunu geçici bir süre hissedebilir. Bu etki çoğu hastada görülebilir. Koku alma sorunu yaşayan hastaların bu açıdan takip edilmesinde fayda vardır.

Rinoplasti ameliyatı sonrasında gülüş bozulur mu?

Rinoplasti ameliyatından sonra yine erken dönemde burun etrafında ve dudaklarda meydana gelen şişlikler yüzünden hastalar gülüşlerinde değişiklik olduğunu ifade edebilirler. Ancak iyileşme sürecinin devamında bu etki yavaş yavaş düzelmeye başlar. Bunun sebebi rinoplasti ameliyatının kişinin gülüşünü değiştirmemesidir. Ameliyatla kişide daha pozitif ve birbiriyle uyumlu yapıları olan bir yüz görünümü elde edilir. Bu sayede hastalar kendilerini daha hissedecek bir burun yapısına kavuşabilir.

Rinoplasti ameliyatı sonrasında ağrı ve morarma etkisi meydana gelir mi?

Rinoplasti ameliyatı sonrasında kemiklere müdahale edildiği takdirde morarma ve şişme etkisi meydana gelebilir. Fakat ameliyat sırasında burun içinde kullanılan ağrı kesici ilaçlar kanamayı azaltacak ilaçlar sayesinde hem ameliyat etkisiyle oluşan ağrılar azalır hem de şişkinlik ve morarma etkileri azalır. Uygulanan estetik operasyonlar içinde en az ağrıya sebep olan bu ameliyatlarda oluşan ağrılar basit ağrı gidericiler ile ortadan kaldırılır. Ameliyat sonrasında hastalar en az morarma ve şişlik etkisiyle karşılaşır ve kısa sürede bu olumsuzluklardan kurtulabilir.

Rinoplasti ameliyatından sonra burun düşmesi ya da burun çökmesi olur mu?

Bu tür sorunlar burun estetiği ameliyatının etkisiyle oluşan normal sonuçlardan değildir. Her hasta için doğru ameliyat planının yapılması, burunda olan sorunların doğru analiz edilmesi ve başarılı bir rinoplasti ameliyatı sonrasında bu tür sorunların gelişmesi söz konusu değildir. Bu tür faktörlere dikkat edilmediği takdirde hastaların ikinci kez ameliyat edilmesi yani revizyon burun estetiği ameliyatı yapılması gündeme gelebilir. Bu nedenle ameliyat planlamasında her türlü detay en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Önemli olan hastaların ve doktorun ameliyat sonrasında sonuçtan memnun olmasını sağlamaktır.

Rinoplasti ameliyatında başarı nasıl belirlenir?

Hastanın kendisine bağlı olan yaş, anatomik yapı oluşan yaranın iyileşmesinde vücudun verdiği reaksiyon gibi değiştirilemez etkenler ameliyatın başarısını etkileyebilir. Bu nedenle başarılı bir rinoplasti ameliyatından söz edebilmek için güzel görünümlü ancak ameliyat edilmiş olduğu fark edilmeyen bir burun yapısı oluşturulması gerekir. Doğal bir görünüme sahip olan, yüzle uyum sağlayan bir burun oluşturulması halinde, rinoplasti ameliyatının başarılı olduğu söylenebilir. Bu nedenle ameliyat planlaması doğru yapılmalıdır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: