Rinoplasti Ameliyatında Yaş Faktörü Önemli midir?

Eklenme Tarihi: 2/27/2020

 

Rinoplasti ameliyatı, hem tıbbi hem de kozmetik olan bir dizi sorunu düzeltmek için tercih edilmektedir.. Günümüzde erkekler, kadınlar ve hatta gençler sayısız nedenden dolayı burun estetiği olmak istiyor. Bazı gençler burun yapılarından dolayı uğradıkları zorbalıktan kaçınmak isterken, diğerleri her zaman hayal ettikleri burna sahip olmak ya da daha kolay nefes almak için ameliyat olmayı seçiyor.

Rinoplasti ameliyatı söz konusu olduğunda motivasyon ne olursa olsun, uygulama için doğru yaşta olup olmadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. İnsan burnu, kısa, bir uzantı olarak, birkaç ayırt edici özellik ile tanımlanır. Ergenliğe geçişte burun uzamaya devam edip son şeklini alırken, yetişkinlerde burun şekli statik olmaktan uzaktır. Her ne kadar burun iskeleti ergenlikten sonra büyümeyecek olsa da, sayısız çevresel ve bireysel faktör, insan yaşam döngüsünün geri kalanında burun şeklini etkileyerek yetişkin burun şeklinde ince veya dramatik değişiklikler üretecektir. Başka bir deyişle, burun her şey gibi yaşlanır ve bazı burunlar diğerlerinden daha fazla yaşlanır.

Burun Kıkırdağının Önemi

Burundaki değişiklikler, ucun uzaması ve sarkması, burun derisinin kalınlaşması gibi durumlarla karakterizedir. Belirli bir burnun bu kadere maruz kalma derecesi ve bu değişikliklerin ortaya çıkma hızı, birçok bağımsız faktöre göre büyük ölçüde değişir. Bunların başında kıkırdak çerçevesinin iç gücü ve sertliği gelir. Sert burun kıkırdağı ile doğanlarda, yaşa bağlı değişikliklerin burun konturunu etkilemesi daha az olasıdır. Buna karşılık yumuşak burun kıkırdağı ile doğanlarda burun şeklindeki yaşa bağlı değişikliklere kolayca fark edilebilir.

Gençler İçin Rinoplasti Ameliyatı

Burunlarının görünüşü için alay edilen birçok genç, bundan kaçınmak ve kendilerini daha iyi hissetmek için rinoplasti ameliyatına yöneliyor. Rinoplasti genç hastalara güvenli bir şekilde uygulanabilse de, ameliyat olmayı istediğiniz an doğru zaman olmayabilir. Gençlerde burun estetiği öncesinde dikkate alınması gereken bazı faktörler şunlardır:

Burun Büyüyene Kadar Bekleyin: Gençler rinoplasti ameliyatı olmadan önce burnun tam boyutlarına ulaşmasını beklemelidir. Kadınlarda bu daha genç yaşta ortaya çıkar ve genellikle 15-16 yaşlarında rinoplasti için hazır olurlar. Erkeklerde ise rinoplasti ameliyatı 17-18 yaşlarında uygulanabilir.

Mental Olgunluk Önemlidir: Burun estetiğini düşünürken göz önünde bulundurulması gereken tek husus burun boyutu değildir. Prospektif hastanın, ameliyat için mental olgunluğu önemlidir. Rinoplasti kalıcı bir cerrahi işlemdir. Bu nedenle ameliyat olmayı düşünen gençlerin işlemi doğru nedenlerle seçmeleri ve ameliyat sonrası için gerçekçi beklentileri olması gerekir. Burun estetiği burnunuzun görünümünü değiştirebilir, ancak kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi değiştirmez.

Yetişkinlerde Burun Estetiği Ameliyatı

Sadece gençler değil tetişkinler de hem estetik problemleri düzeltmek hem de burun tıkanıklığı sorunlarını çözmek için rinoplasti ameliyatını tercih ediyor. 20-54 yaş arasındaki hastalarda burun estetiği ameliyatı sık görülmekle beraber 65 yaşın üzerindeki kişilerde rinoplasti çok fazla tercih edilmez. Yetişkinlerde yaş faktörü iyileşme performansına bağlı olduğundan çok yaşlı hastalar için önerilmez. Yaşla beraber vücudun kendini iyileştirme kabiliyeti azaldığından burun estetiğinde istenen sonuçlara ulaşmak zor olacaktır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

 

PAYLAŞIN: