Rinoplasti Hangi Durumlarda Kimlere Yapılır?

Eklenme Tarihi: 11/17/2022

 

Rinoplasti Nedir?

Rinoplasti, estetik bir burun görünümü elde etmek ve solunum problemlerini gidermek amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Burun bölgesini oluşturan kemik, kıkırdak ve deri gibi faktörlere müdahale eden rinoplasti uygulaması; kişinin yüz yapısına ve cilt tipine göre planlanmaktadır. Kişinin burun anatomisine ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilen burun estetiği işlemi, alanında uzman doktorlar tarafından uygulanır. Rinoplasti, işlemin kapsamına bağlı olarak genel anestezi altında yapılır.

Rinoplasti işlemi, anestezi uygulamasının ardından burun deliklerinden ya da burnun iç kısmından açılan küçük bir kesi yardımıyla gerçekleştirilir. İşlemin süresi ve alınacak olası sonuç, kişinin burun anatomisine, genel sağlık durumuna ve işlemi gerçekleştiren uzman doktorun deneyimine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Rinoplasti Kimler İçin Uygundur?

Yaygın bir plastik cerrahi türü olan rinoplasti, burnun fonksiyonel işlevini ve estetik görünümünü en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen etkili bir tedavi yöntemidir. Rinoplasti; estetik kaygı taşıyan, solunum güçlüğü yaşayan kişilere veya bir kaza sonucu oluşan deforme durumların düzeltilmesi amacıyla talepte bulunan kişilere uygulanabilen cerrahi bir işlemdir. Burun estetiği işlemi, cerrahi bir müdahale gerektirdiği için hamile ve emzirme dönemindeki anneler ve tansiyon, şeker gibi ek hastalıklara sahip olanlar için uygun değildir. Gerçekleştirilecek detaylı bir doktor muayenesi ile birlikte kişinin rinoplasti işlemine uygun olup olmadığına karar verilir. Hastanın genel sağlık durumunun işleme uygun olup olmadığı belirlendikten sonra kişinin sahip olduğu problemler, doktor tarafından dinlenir. Hastanın talepleri ve sağlık durumu doğrultusunda doktor, işlemin detayları belirlenir.

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Rinoplasti, burun bölgesinde var olan bir sağlık sorununu gidermek ve istenmeyen estetik bozuklukların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Genel olarak; doğumsal sağlık sorunu, burun kemiğinde var olan çıkıntı ya da eğrilik, burun yapısının yüz şekline göre büyük ya da küçük bir görünüme sahip olması, burun ucundaki asimetrik görünüm gibi faktörleri ortadan kaldırmak üzere gerçekleştirilir. Estetik kaygının giderilmesi amacıyla rinoplasti tedavisine başvuran hastanın, 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) İşleminin Yöntemleri

Estetik cerrahi yöntemleri arasında sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri olan rinoplasti, iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Küçük müdahaleler için tercih edilen kapalı rinoplasti ve daha geniş çaplı müdahaleler için açık rinoplasti tercih edilmektedir. Ancak bu iki yöntem birbiriyle kıyaslanmamaktadır. Rinoplasti türü; hastanın talepleri, genel sağlık durumu, psikolojik durumu ve burnunun anatomik yapısı göz önünde bulundurularak doktor tarafından belirlenir.

⇒ Kapalı Rinoplasti

Estetik cerrahinin en popüler türlerinden biri olan kapalı rinoplasti, burnun iç kısmından küçük bir kesi açılarak gerçekleştirilir. Kapalı rinoplasti yöntemi sayesinde ameliyat sonrasında herhangi bir iz kalma olasılığı ve iyileşme süreci minimum seviyeye indirgenmiş olur.

⇒ Açık Rinoplasti

Burun deliklerinin arasında ve alt kısmında yer alan noktadan küçük kesi yapılarak gerçekleştirilen açık rinoplasti işlemi, plastik cerraha daha geniş bir çalışma görüşü sunmaktadır. Burnun iç kısmından kesi yapılacağı için yara izi belli olmaz ve estetik açıdan rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkmaz. Dünyada en fazla tercih edilen burun estetiği türü olan açık rinoplasti, oldukça güvenli tıbbi bir uygulamadır.

Burun Estetiği Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cerrahi açıdan özel bir hazırlığa ihtiyaç duymayan rinoplasti işlemi öncesinde kişinin sigara içmemesi ve kan sulandırıcı herhangi bir ilaç takviyesi almaması gerekir. İşlem sonrasında ise uygulamanın gerçekleştiği bölgeye, travmatik bir etki yaratmamak adına, oldukça özen gösterilmelidir. İşlem sonrasından belirli bir süre yan ya da yüz üstü yatmamak ve yaklaşık 2 ay gözlük takmamak gerekir. Burunda meydana gelebilecek olası hasarların önüne geçmek adına şiddetli temastan kaçınılmalıdır.

Rinoplasti işleminin alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi ve operasyon sonrası doktorun önerilerine uyulması son derece önemlidir. İşlem sonrası hastanın mutlaka 2-4 gün arası konforlu ve hijyenik bir ortamda istirahat etmesi gerekir.

Rinoplasti Operasyonu Hakkında Merak Edilenler

Dünyada sıklıkla tercih edilen ve estetik bir cerrahi yöntem olan rinoplasti işlemi için kişinin yaşı ve buna bağlı olarak kemik oluşumunun seyri dikkate alınmaktadır. Rinoplasti kimlere uygulanır sorusunun cevabı, kişinin yaşı ve burun yapısıyla doğrudan ilgilidir. Ortalama 16-17 yaş aralığında kişinin kemik yapısı hemen hemen son şeklini aldığı için, bu yaşlardan sonraki süreçte rinoplasti işleminin yapılması daha uygundur. Buna rağmen, 17 yaşından küçük ancak burnunda dikkate değer bir şekil bozukluğu olan kişiler için detaylı bir doktor muayenesi sonucu rinoplasti operasyonuna karar verilebilir.

Rinoplasti hakkında en sık merak edilenler arasında işlemin etkisinin ortalama kaç sene kalacağıdır. Operasyondan sonra meydana gelecek olan tüm değişimler, ekstra bir müdahale olmadığı sürece ömür boyu kalıcıdır. Elde edilen estetik görünümün doğal yollarla zaman içerisinde değişmesi söz konusu değildir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: