Açık Burun Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Eklenme Tarihi: 3/2/2023

 

Açık burun ameliyatı, burun işlevini ve/veya görünümünü düzeltmeyi amaçlayan bir cerrahi işlemdir. Septumda sapma, burundaki tümsek veya kabarık, sarkık uç veya burundaki yapısal bir sorun nedeniyle nefes almayı güçleştiren durumlar dahil çeşitli sorunları düzeltmek için uygulanabilir. Uzman doktor, bu yaklaşımı kullanarak burundaki kıkırdak ve kemikleri yeniden şekillendirebilir veya yeniden konumlandırabilir, burun deliklerinin boyutunu ve şeklini ayarlayabilir.

Açık Rinoplasti Prosedürü Nedir?

Açık rinoplasti, burnun estetik görünümünü ya da işlevini iyileştirmek için yapılan bir estetik cerrahi prosedürüdür. Burun şekli, boyutu, eğimi, genişliği ve burun ucu uzunluğu gibi konular özelinde estetik prosedürler uygulanır. Ayrıca burun septumundaki sapma ya da burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel rahatsızlıkları iyileştirmek için de tercih edilebilir.

Açık burun ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleşir. Uzman doktor, anestezi etkisini gösterdikten sonra burun deliklerinin arasındaki deri üzerinde bir kesi yapar, ardından kıkırdak ve kemik yapısını açığa çıkarır. Daha sonra, burnu şekillendirir veya yeniden yapılandırır. Burun kıkırdakları ve kemikleri üzerinde gerektiğinde kesiler yapılır ve yeniden konumlandırılır. Daha sonra, burun deliklerinin boyutu ve şekli ayarlanır. Açık rinoplasti prosedürü, doğru kontrolü ve düzenlemeyi daha mümkün kıldığı için doktorların detaylı cerrahi işlem gerçekleştirmelerine olanak tanır.

Açık rinoplasti genellikle 2-4 saatte tamamlanır ve iyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Hasta, genellikle ameliyat sonrası birkaç gün içinde normal aktivitelere dönebilir. Ancak, tam iyileşme süreci, burun şeklinin tamamen oturması ve şişliklerin tamamen iyileşmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulabilir.

Açık Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık burun ameliyatı, burnu yeniden şekillendirmek ya da onarmak için yapılır. İşlem birkaç aşamanın gerçekleşmesiyle beraber ortalama 2-4 saatte tamamlanır.

► Anestezi: Hastaya işlem sırasında rahat olmasını sağlamak için genel anestezi verilir.

► İnsizyon: Uzman doktor, burun deliklerini ayıran deri şeridi olan kolumella boyunca küçük bir kesi yapar. Bu kesi genellikle göze çarpmaz ve minimum yara izi bırakır. Ardından altta kalan yapılara erişmek için doktor, burnun derisini ve yumuşak dokusunu kaldırır.

► Yeniden şekillendirme: Doktor, gerektiği şekilde kemik veya kıkırdak çıkararak veya ekleyerek burnu yeniden şekillendirir. Burnu büyütmek için vücudun diğer bölgelerinden alınan greftler veya sentetik malzemeler kullanılabilir. Yeniden şekillendirme tamamlandıktan sonra doktor kesiği dikişlerle kapatır.

► İyileşme: Hasta, uyanık ve eve gidecek kadar stabil olana kadar hastane ya da işlemin gerçekleştiği klinikte istirahat eder. Bu süreçte olası komplikasyonlara karşı hasta izlenir. Burun iyileşirken birkaç hafta boyunca dinlenmek ve yorucu aktivitelerden kaçınmak önemlidir.

Açık burun ameliyatının yalnızca yetenekli ve deneyimli bir uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir prosedür olduğunu unutmamak önemlidir. İyileşme süresi ve sonuçlar, ameliyatın kapsamına ve hastanın bireysel iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir.

Açık Rinoplasti ve Kapalı Rinoplasti Farkı Nedir?

Açık ve kapalı rinoplasti, burnu yeniden şekillendirmek veya onarmak için burun ameliyatında kullanılan iki tekniktir. İki teknik arasındaki temel fark kesilerin yeridir.

Kapalı rinoplastide tüm kesiler burun deliklerinin içinden yapılır. Bu, burun üzerinde hiçbir dış kesi yapılmadığı anlamına gelir. Cerrah bu iç kesiler aracılığıyla burun altı yapıya erişir ve özel tıbbi aletler kullanarak burnu yeniden şekillendirir.

Açık rinoplastide, kolumella boyunca küçük bir kesi yapılır ve burun altı bölgeye bu şekilde ulaşılır. Bu teknik bazen dış rinoplasti olarak da adlandırılır.

Her iki tekniğin de avantajları ve dezavantajları vardır ve aralarındaki seçim hastanın özel ihtiyaç ve hedeflerinin yanı sıra cerrahın deneyim ve tercihlerine de bağlıdır. Kapalı rinoplasti tipik olarak daha az invazivdir, daha kısa iyileşme süresi vadeder ve daha az yara izi bırakır. Bununla birlikte, açık rinoplasti ameliyat sırasında daha iyi görünürlük ve kontrol sağlar, bu da özellikle daha karmaşık prosedürler için yararlı olabilir.

Açık Burun Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Açık burun ameliyatı, burun şekillendirme veya onarımı için yapılan bir cerrahi işlemdir. Aşağıdaki faktörler açık burun ameliyatının diğer tekniklere göre daha avantajlı olabileceğini göstermektedir:

► Daha İyi Görünürlük: Açık burun ameliyatı sırasında burun cildi kaldırıldığı için, cerrahın burun yapısını daha iyi bir görmesi ve burun şekillendirme işleminde daha doğru kararlar vermesi daha olasıdır.

► Daha Fazla Kontrol: Açık burun ameliyatı, burunun tamamına erişim sağlar, böylece cerrah burun yapısının tamamını daha iyi görebilir ve manipüle edebilir.

► Daha Fazla Esneklik: Açık burun ameliyatı, daha kompleks alana müdahale gerektiğinde, örneğin revizyon burun ameliyatlarında veya ciddi burun yaralanmalarında daha uygun olabilir.

► Daha İyi Nefes Alma: Açık burun ameliyatı, burnu yeniden şekillendirirken aynı zamanda burnun hava yollarını açarak nefes alma problemlerini düzeltmek için kullanılabilir.

Açık burun ameliyatı, burun şekillendirme ya da onarımı için en sık tercih edilen yöntemdir. Başarılı bir rinoplasti süreci deneyimlemek için Prof.Dr. Selçuk İnanlı ve donanımlı sağlık ekibiyle iletişime geçebilir, mümkün olan en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Konsültasyonunuzu planlamak ve açık rinoplastinin avantajlarıyla burnunuzun tüm potansiyelini ortaya çıkarmak adına hemen iletişime geçebilirsiniz.

PAYLAŞIN: