Burun Ameliyatı Sonrası Burun Kanaması

Eklenme Tarihi: 7/27/2023

 

Rinoplasti sonrası burun kanaması özellikle operasyonu takip eden ilk 2 hafta içerisinde çeşitli faktörlere bağlı olarak sızıntı şeklinde de görülebilen bir durumdur. Temel olarak kan basıncında yaşanan artışla paralel gelişir.

Burun kanaması neden olur sorusunun cevabı, aşırı yorgunluk, stres, alkol ve sigara kullanımı olarak açıklanabilir. Rinoplasti günümüzde oldukça popüler estetik operasyonlardan biridir ve daha işlevsel, daha estetik bir burna sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak son derece güvenli ve konforlu bir ameliyat olsa da her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir.

Ameliyat sırasında burnunuzun içindeki kıkırdak ve kemik dokuya yapılan müdahaleler, buradaki mukoza damarlarında kuruma ve travma yaratabilir. Geniz eti ve bademcik ameliyatı sonrasında da burun kanaması bu şekilde ortaya çıkabilir. Tecrübesini ve yeteneğini girdiği tüm ameliyatlar sonucunda gösteren Prof. Dr. Selçuk İnanlı, rahat ve kaliteli Rinoplasti ameliyatı olmak isteyen herkesi kliniğine bekliyor.

Burun Ameliyatlarında Kanama Görülme Riski

Burun ameliyatı sonrası burun kanaması kanama yaşanma olasılığı, tıp literatüründe "kanama riski" olarak tanımlanır. Her hastada bu durumun yaşanma olasılığı farklı olabilir ve uzmanın becerisi, hastanın genel sağlık durumu gibi faktörler de bu risk özelinde belirleyici rol oynar. Özellikle burun bölgenizin hassas yapısı nedeniyle bazı vakalarda diğer ameliyat türlerine göre daha sık karşılaşılabilir. Dolayısıyla, “burun ameliyatı sonrası burun kanaması normal mi?” endişesi yersiz değildir.

Deviasyon ameliyatı sonrası burun kanaması riski bir dizi etkene bağlıdır. Bunlardan ilki, varsa daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatları, travmalar veya sağlık sorunları olarak sayılabilir. Eğer düzenli olarak kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, uygulamanız öncesinde bu konuyu mutlaka uzmanınıza danışmalısınız. Çünkü bu tür ilaçlar kanamayı tetikleyebilir.

Bunun yanında, rinoplasti ameliyatını gerçekleştiren uzmanın tecrübesi ve yeteneği de burun kanaması riskini önemli ölçüde etkiler. Kendini ispatlamış bir uzman, olasılığı en aza indirmek için gerekli önlemleri alabilir. Ayrıca sıklıkla sigara içiyor ve alkol tüketiyorsanız, bu alışkanlıklar hem iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir hem de ameliyat sonrası burun kanaması riskini artırabilir.

Kanama Belirtileri Nedir? Görüldüğünde Ne Yapmalı?

Burun ameliyatı sonrasında kanama yaşanması durumunda belirtileri hemen fark etmeniz, müdahale edip durdurabilmek önemlidir. Eğer bunlardan biri veya birkaçını yaşarsanız, derhal uzmanınızla iletişime geçmeniz gerekir. Kanamanın hızlı bir şekilde kontrol altına alınması, ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. En önemli semptomlar şunlardır:

  • Kan tükürme.
  • Şiddetli burun akıntısı.
  • Aşırı burun şişmesi.

Kanamayı Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Düşük riskli de olsa eğer ameliyat sonrasında burun kanaması yaşarsanız, uzmanınızın tavsiyeleri doğrultusunda yapabileceğiniz şeyler vardır. Ameliyat sonrası burun kanaması nasıl durdurulur diye merak ediyor olabilirsiniz. Böyle bir anda, hemen hareket etmeyi durdurmanız ve mümkünse oturup başınızı hafifçe öne eğmeniz tavsiye edilir. Bu, kan basıncını azaltarak durumu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Sol burun kanaması veya sağ burun kanaması görüldüğünde hafif bir şekilde burun deliğinizin üzerinden baskı uygulamak, yapabileceğiniz diğer bir müdahaledir. Temiz veya gazlı bezle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanında soğuk kompres de bölgedeki damarların daralmasına ve kanamanın azalmasına yardımcı olabilir. Buz torbası veya buzlu suyla doldurduğunuz plastik bir torbayı steril bir havluya sararak bölgeye yerleştirebilirsiniz.

Rinoplasti sonrası uygulama alanında oluşan iç kabuklanmalar veya pıhtılar da kanamayı tetikleyebilir. Uzmanınızın onayı ile ılık tuzlu suyla burayı temizleyebilirsiniz. Kanamayı hiçbir şekilde kontrol altına alamıyorsanız yani şiddetli bir vaka yaşadığınızda, uzmanınızın acil müdahale etmesi gerekir.

Burun Ameliyatları Sonrası Görülebilen Diğer Yan Etkiler

Burun ameliyatları sonrasında kanama haricinde görülebilecek başka yan etkiler de vardır. Ancak hiçbirinin çözümsüz olmadığını unutmamanız ve panik yapmamanız çok önemlidir. En yaygın karşılaşılan semptomlardan biri olarak operasyon bölgenizde şişlikler ve morluklar görülebilirsiniz. Bu durum genellikle uygulama sonrasında birkaç gün veya haftada kendiliğinden azalır. Aynı zamanda burnunuzun içinde kabuklanma veya ödem oluşabilir, bu da tıkanıklığa neden olabilir. Bunun çözümü olarak da uzmanınızın reçete ettiği spreyleri ve temizlik yöntemlerini kullanabilirsiniz.

İşlem bölgenizin bir müddet hassas olması doğaldır ve buna bağlı olarak hafif ağrılar hissedilebilirsiniz. Ağrı kesiciler ile rahatlayabilirsiniz. Bazı kişilerde ameliyat sonrasında koku ve tat duyusunda azalma olabilir, bunlar da geçicidir. Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, burun ameliyatlarında da enfeksiyon riski vardır. Rinoplasti akabinde uzmanınızın verdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalısınız.

Eğer ameliyat bölgesinde yara dokusu oluşursa size önerilen şekilde bakım ve masaj yaparak bu durumu minimize edebilirsiniz. Ayrıca burun yapısında hafif asimetri veya düzensizlikler oluşabilir. Bu durum nadiren ciddi bir sorun teşkil eder ve uzmanınız tarafından takip edilir. Yaşayabileceğiniz her türlü yan etkiye karşı mutlaka yapılabilecek müdahaleler mevcuttur. Önemli olan geç kalmadan kısa süre içerisinde gerekeni yapabilmektir. İstanbul'daki en iyi Rinoplasti ameliyatlarını gerçekleştiren Prof. Dr. Selçuk İnanlı, hastalarıyla samimi bir ilişki kuruyor, beklentilerini dinliyor ve onlarla tedavi sonrasında da yakından ilgileniyor. Burun estetiği fiyatlarını öğrenmek, prosedürler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve hemen randevu oluşturmak için lütfen bize ulaşın.

PAYLAŞIN: