Sigara Kullanımının Burun Estetiği Ameliyatları Üzerindeki Etkisi

Eklenme Tarihi: 1/27/2023

 

Burun Estetiği Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

Rinoplasti operasyonu, burnun görünümünü iyileştirmeyi ve nefes almada yaşanan işlevsel sorunları düzeltmeyi amaçlar.

Burun estetiği yaptırmanın diğer yaygın nedenleri arasında; genel yüz simetrisini iyileştirmek için burun şeklini değiştirmek, sarkık burun ucunu düzeltmek için burnu yeniden şekillendirme, burun deliklerini daraltmak, nefes almada zorluğa neden olan septum deviasyonu ya da diğer yapısal sorunları düzeltilmek, burnu yüzün geri kalanıyla orantılı olacak şekilde yeniden boyutlandırmak ve doğum kusurlarını düzeltmek gösterilebilir. Genel olarak, burun estetiği yaptırmak isteyen adayların vücut gelişimini tamamlamış olmaları ve iyileşmeyi olumsuz etkileyebilecek herhangi bir tıbbi duruma sahip olmamaları gerekir. 

Burun Estetiği Operasyonu Kimler İçin Uygundur?

Bireyi burun estetiği için iyi bir aday yapabilecek birtakım spesifik koşullar söz konusudur. Burun anatomisinin gelişimini tamamlamış olması, bireyin burun görünümünden memnun olmaması ve estetik nedenlerle burnunu iyileştirmek istemesi, solunum mekanizmasında burun yapısından kaynaklı meydana gelen zorluk gibi bir işlevsel soruna sahip olunması, iyi bir psikolojik ve duygusal dengeye sahip olmak bu koşullar arasında gösterilebilir. Burun ameliyatı sigara alışkanlığı olan bireyler için risk meydana getirir. Bu risk, operasyondan istenilen sonuçların tam olarak elde edilememesi ve iyileşme sürecinin normalden daha uzun sürmesi gibi problemleri kapsayabilir.

Operasyon için iyi bir aday, ameliyattan arzu ettiği sonucu elde edebilmek için rinoplasti öncesi ve sonrası cerrahın talimatlarına uymalıdır. Birey, iyileşme süresi boyunca dinlenmeli ve aşırı yorgunluğa neden olabilecek aktivitelerden kaçınmalıdır. Bununla birlikte, iyileşmeyi olumsuz etkileyebileceği için ameliyattan önce ve sonra doktorun tavsiye edeceği süre için sigarayı bırakmaya istekli olmalıdır.

Rinoplastinin karmaşık bir prosedür olduğunu ve ameliyat için iyi bir aday olup olmadığınızı bilmenin en iyi yolu, durumunuzu değerlendirebilecek ve prosedürün risklerini, faydalarını anlamanıza yardımcı olabilecek nitelikli bir cerraha veya kbb uzmanına danışmaktır. 

Sigara Kullanımının Burun Estetiği Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Sigara kullanımının burun ameliyatı üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı etmemek son derece önemlidir. Ameliyat sonrası sigara kullanımı, bu etkenlerin başında gelmektedir. Burun ameliyatında beklenen sonuçların elde edilmesine engel olabilen sigaradaki nikotin; kılcal damarların çatlamasına neden olabilir, kan damarlarını daraltır ve ameliyat edilen bölgedeki kan akışını azaltır. Gerçekleşen bu durum, iyileşme sürecini büyük oranda yavaşlatır ve enfeksiyon ya da doku ölümü gibi komplikasyonların meydana gelmesine neden olabilir.

Sigara içmek, burun içindeki dokunun daha sert hale gelmesine neden olur ve burnun yeniden şekillendirilmesini zorlaştırır. Bu nedenle hastaların burun ameliyatları öncesi sigara kullanımını bırakmaları gerekir. Bu süre doktor tarafından belirlenmektedir ancak genel olarak rinoplasti işleminden en az 2-4 hafta önce tütün kullanımına ara vermek tavsiye edilir.

'Burun ameliyatından kaç gün sonra sigara içilir' sorusuna yanıt olarak, yine 2-4 hafta aralığı gösterilebilir. Ancak bu sürecin cerrah ya da kbb uzmanı tarafından belirlenmesi daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Burun Estetiği Öncesi ve Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası tipik olarak birkaç adımdan oluşan bir süreci kapsar.

İlk konsültasyon: Bu aşamada cerrah ya da kbb uzmanı hastanın tıbbi geçmişini değerlendirir, istediği sonuçları ve sorularını tartışarak beklenen sonuçlara ulaşmanın fizibilitesini planlar. Bunun için hastanın burnunu inceler. Ayrıca ameliyatın risklerini, faydalarını ve iyileşme süreci ile ilgili detayları net bir şekilde hastayla paylaşır.

Ameliyat Öncesi Talimatlar: Cerrah hastaya, bazı ilaçların kesilmesi, alkol ve tütünden kaçınılması ve ameliyattan sonra hastaya refakat edebilecek birinin ayarlanmasını içeren ameliyat öncesi talimatları iletir. Hastaların operasyondan önce cerrah ya da kbb uzmanlarına en sık danıştığı detaylardan biri 'burun estetiği ameliyatı sonrasında sigara içilir mi' sorusudur. Tütün kullanımı hayatın her aşamasında vücuda zarar verdiği için, kullanımı önerilmez. Ancak aktif olarak sigara kullanan hastaların, ameliyattan önce sigarayı en az 3 hafta içmemeleri, daha etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar.   

Ameliyat Öncesi Fotoğraflar: Cerrah, ameliyat sırasında referans olarak kullanmak ve hastaya ameliyatın potansiyel sonuçlarını göstermek için hastanın burnunun farklı açılardan fotoğraflarını çeker.

Rinoplasti Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

İyileşme süresi, yapılan rinoplasti türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Ameliyattan sonra şişme ve morarma görülebilir, bu gibi komplikasyonlar normaldir. Burnun uygun şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için bir süre burun üzerinde bir atel ya da alçı olabilir.

Hastaya, burun bölgesinin nasıl temizleneceği ve muhtemel rahatsızlıkların nasıl yönetileceği de dahil olmak üzere burun bakımı konusunda talimatlar verilir. Bu talimatlara 'burun ameliyatı sonrasında sigara içmek zararlı mı' sorusuna dair verilen cevap ve öneriler de dahildir. Tütün kullanımı son derece zararlı olduğu ve operasyonunun sonuçlarını kötü etkileyebileceği, ameliyat sonrası burnun içinde oluşan yaraların iyileşmesini geciktirebileceği için burun ameliyatları sonrası kullanımı önerilmez.

İyileşme sürecini izlemek, herhangi bir komplikasyon olup olmadığını kontrol etmek ve burun estetiği sonrasında takılan atel ya da alçıyı çıkarmak için takip randevuları planlanır. Ameliyatın nihai sonuçları birkaç ay boyunca tam olarak görülemeyebilir, çünkü şişliğin inmesi ve burnun yeni şeklini alması belirli bir zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle iyileşme döneminde hastanın sabırlı olması son derece önemlidir. Sonuçların eksiksiz olarak gözlemlenebilmesi bir yıla kadar sürebilir.

İyileşme sürecinin hastaya göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamak önemlidir. Rinoplasti öncesi ve sonrası süreç hastanın bireysel durumuna ve yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak değişebilir. Bu süreçte mümkün olan en iyi sonucu sağlamak için cerrahın talimatlarına uymak oldukça önemlidir.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: