Yüz İçin İdeal Burun Tasarlamak

Eklenme Tarihi: 5/5/2023

 

Burun estetiği, bilinen diğer adı ile rinoplasti, yüz için ideal burun tasarlamak söz konusu olduğunda akla gelen uygulamaların başında yer almaktadır.

İdeal olarak kabul edilebilecek bir burun, yüzünüzün diğer özellikleri ile uyum içerisinde olmalıdır. Burada, rinoplastinin biraz da yolları sanat ile kesişen bir disiplin olduğunu hatırlamak ve idealin tanımını salt basit ölçümlere indirgememek önemlidir.

Burun estetiği uzmanları, yıllar içerisinde birçok prosedürü tamamlayıp yetkinlikleri kazanırken, bu süreçte evrensel olarak kabul gören estetik yüz yapılarını incelerler ve her adaya özel, uyumlu bir burnun nasıl olması gerektiğine dair bazı oranlar tasarlarlar.

Özellikle kadınlarda kalkık burun olarak tabir edilen yapının ve simetrinin önemi öne çıkarken, kusursuz ve tek bir burun şekli olamayacağını, her insanın yüzünün farklı olmasından dolayı oranların da değişkenlik göstereceğini unutmamanız gerekir.

Uzun yıllardır rinoplasti alanında başarılı prosedürlere imza atan Prof. Dr. Selçuk İnanlı, mümkün olan en iyi yüz görünümünü ortaya çıkarmak için sizleri kliniğine bekliyor. Hemen bir konsültasyon alın ve tedavi planlamanızı birlikte yapalım.

İdeal Bir Burnu Çekici Kılan Faktörler

Burun, yüzün tam merkezinde yer aldığından, eski çağlardan beri insanların güzellik algısı tanımlarında belirleyici rol oynayan en önemli unsurlardan biridir. Burun estetiği alanında yapılan çalışmalar, ideal ve hoş görünümlü bir burnun nasıl olabileceğine dair ipuçları vermektedir.

Bu faktörlere geçmeden önce, rinoplastinin görünümünüzü tamamen değiştirmeye yönelik değil, işlevsel ve estetik yönden doğal çehrenizi iyileştirmeye dair bir amaç taşıdığını bilmenizde yarar var.

İdeal bir burunda, evrensel ölçüde kabul alan bazı özellikler aşağıda sıralanmıştır.

  • Yüzün tamamıyla orantılı olması,
  • Burun ucunun büyük olmaması,
  • Simetrik burun delikleri bulunması,
  • Pürüzsüz bir profil sunması,
  • Burun yanaklarının çok geniş olmaması.

Bunun yanında, zaman geçtikçe, estetik ve güzellik algılarında değişimler yaşanması kaçınılmazıdır. Dünyanın farklı coğrafyalarında, çeşitli etnisite ve kültürlerde ideal burnun karşılığı da değişebilir. Burun estetiği de bu değişkenlere göre yorumlanabilir. Söz konusu durumun izleri etnik rinoplasti alanında gözlemlenebilir.

İdeal Bir Burun Hangi Özellikleri Taşır?

Yüzünüz için ideal bir burun şekli tanımlarken, referans alabileceğiniz noktalar vardır. Bu sayede kendi burun yapınızı daha iyi anlayabilir, uzmanınızla yapacağınız ön görüşmede beklentilerinizi buna göre şekillendirebilir, burun ameliyatı sonrası hayal kırıklığı yaşamanızın önüne geçebilirsiniz. Zira, tüm estetik operasyonlarda da geçerli olmak üzere, gerçekçi beklentilere sahip olmak son derece önemlidir. Estetik açıdan hoş görünen bir burnun başlıca özellikleri aşağıda detaylandırılmıştır.

Burun delikleriniz, kaliteli bir solunum yapabilmenize olanak sağlar, aynı zamanda da dış görünümünüz üzerinde etkilidir. Rinoplasti ile daha küçük ve simetrik burun deliklerinin elde edilmesi mümkündür.

İdeal bir burun ifadesi kullanılınca, kuşkusuz burun genişliği de ilk sıralarda gelir. Eğer mevcut halinden memnun değilseniz, daha dar bir yapı ortaya çıkarılabilir.

Burnunuzun üzerinde bir kambur varsa, bundan endişeleniyor olabilirsiniz. Sizin gibi pek çok rinoplasti adayı da öncelikle burun kemeri durumunu ortadan kaldırmak istiyor, çünkü böylece daha simetrik ve estetik bir görünüm elde ediliyor.

Rinoplastinin olmazsa olmazlarından bir diğer faktör de burun ucudur. Daha sivri hale getirilen bir burun ucu, daha hoş bir sonuç elde edilmesini sağlayabilir. Elbette, yüz yapınızın incelenmesi neticesinde en iyi sonuca ulaşılacağını yine hatırlatmak gerekir.

Dudağınızın üst kısmı ve burnunuzun ucu arasındaki mesafe de diğer bir önemli unsurdur. Bu özellik, burnun maskülen veya feminen bir yapıya bürünmesinde de belirleyicidir. Tüm bu nitelikler sonucunda herkes için tek bir güzel burun olamayacağı anlaşılmaktadır. Rinoplasti uzmanınız, sizin için hazırladığı simülasyonda olası sonucu size ameliyat öncesi süreçte göstererek değerlendirme yapmanıza olanak tanır.

Rinoplasti Ameliyatında Kullanılan Burun Açıları

Rinoplasti ameliyatında burun açıları, uzmanların ideal bir burnu oluştururken kullandıkları parametrelerdir. Burun estetiği hedefi, doğal görünen ve yüzünüzle uyumlu bir sonuç ortaya çıkarmaktır. Aşağıda bu operasyonda yer alan açıları bulabilirsiniz.

1) Nazofrontal Açı

Burun kemiğinizin glabella ve kaşınızla uyumunu gösterir. Kolumella yaklaşık 4 mm olmalıdır. İdeal bir burunda burada bir girinti bulunmalıdır.

2) Burun Açısı

Diğer ismiyle nazal açı, burun ucunuzun burnunuzun geri kalan kısmına nasıl uyumlandığını işaret eder. Bu bölgeye müdahale edilmesini isterseniz, uzmanınız bu açıyı değerlendirecektir.

3) Nazofasiyal Açı

Burnunuzda kambur bulunuyorsa, bunun ortadan kaldırılması için ne kadar kıkırdak ve kemiğin çıkması gerektiğini belirlemeyi sağlar. Burnun üst kısmından, dudaklara doğru inilerek ölçülür. İdeal bir görünümde nazofrontal açıya göre daha keskin olması gerekir.

4) Burun-Çene Açısı

Nazal açının belirlenmesinin akabinde, ideal sonuç elde etmek adına çenenizin de değerlendirilmesi elzemdir. Buradaki açının ismi “mentoservikal”dir. Olması gereken değer 80-95 derece arasındadır.

Uzman, burun ameliyatı öncesinde tasarım yaparken beklentilerinizin yanında çenenizin konumu, şakaklarınız, burun yüksekliğiniz, bölgedeki cilt kalınlığınız, cinsiyetiniz gibi pek çok faktörü de değerlendirmesine dahil eder. Erkeklerde ve kadınlarda oranlar, açılar değişir. Burun estetiği fiyatları da tüm bu sebeplerden ötürü, vakadan vakaya değişkenlik gösterir.

Burun estetiği ardından ulaşılması arzulanan bir diğer netice, iyileşme periyodunu tamamlayıp sosyal yaşantınıza döndüğünüzde siz belirtmedikçe rinoplasti yaptırdığınızın majör şekilde fark edilmemesidir. Doktor tarafından, yüzünüzle, bazı diğer vücut özelliklerinizle ve hatta karakterinizle uyuşan, ideal bir burun yapısı ortaya çıkarılmak istenir.

Size özel, fonksiyonel ve estetik açıdan iyileştirilmiş ideal bir burna sahip olmak istiyorsanız, rinoplasti alanında saygınlık kazanmış Prof. Dr. Selçuk İnanlı’yı tercih edebilirsiniz. Lütfen iletişim bilgilerimizden bize ulaşın, hayallerinizi ertelemeyin.

PAYLAŞIN: