Travma Sonrası Burun Estetiği

Eklenme Tarihi: 12/1/2022

 

Rinoplasti Estetik Operasyonu Nedir?

Rinoplasti estetiği, burun yapısından kaynaklı fonksiyonel bozuklukları iyileştirmek ya da görünümde olumlu bir değişim elde etmek amacıyla gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Solunum güçlüğünü gideren burun estetiği, nefes almayı kolaylaştırdığı gibi, var olan deformasyonları da gidermektedir.

Burun bölgesinde bulunan doğumsal figür bozukluklarını iyileştiren ve estetik görünüm sunan rinoplasti işlemi, genel anestezi altında gerçekleşmekte ve ortalama 3 buçuk 4 saat aralığında sürmektedir. Sinüs problemleri başta olmak üzere pek çok sağlık sorununun çözümü olan burun estetiği operasyonu, revizyon rinoplasti yöntemi sayesinde önceki burun ameliyatlarının olumsuz sonuçlarını da ortadan kaldırabilmektedir.

Rinoplasti operasyonunun uygulanabilmesi için bireyin 18 yaşını doldurmuş olması beklenmektedir. Bu yaşlarda vücut gelişimi tamamlandığı için operasyondan daha sağlıklı sonuç alınmaktadır. Bireyin ek hastalıklarının olmaması ve komplikasyona neden olacak alerjik rahatsızlığının bulunmaması, operasyondan etkili sonuç almak adına oldukça önemlidir. Operasyona aday olmak isteyen kişinin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Tıbbi muayeneden olumlu sonuç alındığı takdirde birey, herhangi bir rinoplasti operasyonu için doktor onayı alabilmektedir.  

Rinoplasti Estetik Operasyonunun Çeşitleri Nelerdir?

Farklı şekillerde gerçekleştirilebilen burun estetiği ameliyatının türü, hastanın ihtiyacına göre doktor tarafından belirlenmektedir. Bireyin sahip olduğu problem doğrultusunda kapalı ya da açık rinoplasti uygulanabilmektedir. Burun ucuna müdahale gerektiren operasyonlar için kapalı rinoplasti tercih edilirken, daha komplike durumlarda açık rinoplasti operasyonu uygulanmaktadır.

Burun estetiği yaptırmadan önce doktor seçimi en doğru şekilde yapılmalıdır. Bu doğrultuda operasyon öncesi bilgi edinmek amacıyla ön görüşme gerçekleştirmek, bireyin daha güvende hissetmesine imkân tanır. Görüşme sırasında rinoplasti maliyetleri, operasyon esnasında kullanılacak teknik, doktorun önceki referansları gibi detaylar hakkında bilgi edinilmelidir.

Burun Travması Türleri Nelerdir?

Hasar oluşumuna açık bir yapıda olan burun, deformitelere neden olabilecek çeşitli kazalar neticesinde travma yaşayabilmektedir. Nazal travmalar, herhangi bir kaza sonrası meydana gelebilmektedir ve her travmanın niteliği aynı olmamaktadır. Kazaların burun sağlığı üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişebilmektedir. Kırık burun ya da tıkanık burun şeklinde karşılaşılabilen nazal travmalar, rinoplasti operasyonları sayesinde iyileştirilmektedir.

Burun yapısındaki kemiklerde ya da kıkırdakta kırılma meydana gelmesi ve buna bağlı olarak zaman içinde burun tıkanıklığı probleminin ortaya çıkması, nazal travmalar arasında gösterilebilmektedir. Rinoplasti, burun yaralanmalarından kaynaklı ortaya çıkan kozmetik ya da fonksiyonel problemleri gidermek amacıyla uygulanan ideal tedavi seçeneklerindendir. Burun restorasyonunun en doğru şekilde gerçekleştirilmesi için hasarın meydana geldiği günden itibaren 10 gün içinde bir plastik cerraha ya da kbb uzmanına başvurmak gerekmektedir. Travma sonrası rinoplasti operasyonunu ertelememek, tedaviden en sağlıklı sonucun alınması adına oldukça mühimdir.

Nazal Travma Sonrası Rinoplasti Operasyonu Neden Gereklidir?

Rinoplasti operasyonu, zarar görmüş olan burun yapısının düzeltilmesi amacıyla uygulanabilmektedir. Burun bölgesinde kaza sonucu meydana gelen travmatik durum, en fazla kemik ve kıkırdak dokusunda kendisini hissettirir. Kazalar sonucu burun figür değişikliğine maruz kalabilir ve iç kısımdaki kıkırdakta asimetri veya eğrilme gibi problemler meydana gelebilir. Bununla birlikte, sağlık için en önemli işlevlerden birine sahip olan solunum sistemi, travma sonrası olumsuz etkilenebilir. Negatif etkiler, nefes alma işlevini sekteye uğratabilir. Hastada meydana gelmesi muhtemel estetik ve fiziksel kaygılar, travma sonrası tedavi için göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında gösterilebilir.

Kaza sonrasında hasar gören burun, ilk on gün içerisinde rinoplasti operasyonu yapıldığı takdirde eski haline kolaylıkla dönebilmektedir. Zarar görmüş olan burun yapısının ilk yedi-on gün içerisinde tedavi edilmemesi halinde, hastanın en az altı ay beklemesi tavsiye edilmektedir. Bu süreç içinde burnun iç kısmındaki dokular yumuşar ve damarlanmalar azalır. Sonuç olarak rinoplasti operasyonu, etkisini daha fazla hissettirir.

Travma Sonrası Rinoplasti Operasyonunun İyileşme Süreci Nasıldır?

Travma sonrası rinoplasti operasyonunun, uzman kbb doktoru veya plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Rinoplasti öncesi cerrahi açıdan özel bir hazırlığa ihtiyaç duyulmamaktadır. Bununla birlikte hastanın operasyondan önce sigara kullanımını sınırlandırması ve kan sulandırıcı özelliği olan ilaçları kullanmaması tavsiye edilmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık iki ay yüz üstü yatmak sakıncalıdır. Yan pozisyonda yatmak daha sağlıklı olacaktır. İşlemden sonra ortalama 2 ay gözlük takılmaması ve ortalama 2-5 gün ev istirahati önerilmektedir. Travma sonrası rinoplasti işlemi uygulanan burunda tekrar hasar oluşmaması için ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Rinoplasti operasyonunun ardından bir süre sigara ve alkol tüketilmemelidir. İyileşme sürecini hızlandırmak için sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Yaklaşık iki ay güç isteyen spor egzersizlerinden kaçınmak gerekmektedir. Rinoplasti operasyonundan sonra hafif tempolu yürüyüşler yapılabilir. İyileşme sürecinde doktor tarafından önerilen merhem ve ilaçların kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Operasyondan sonraki süreçlerde doktor tavsiyelerine mümkün olduğunca uymak, iyileşme sürecinin hızlanmasına katkı sağlamaktadır. Rinoplasti ile birlikte gelen tüm değişimler kalıcıdır. Elde edilen görünümün herhangi bir dış etkiye maruz kalınmadığı sürece hasara uğrama olasılığı yok denecek kadar azdır.

Konsültasyon ve tedavi için Prof.Dr.Selçuk İnanlı klinik ile iletişime geçebilirsiniz. 

PAYLAŞIN: